Oto wybrane przepisy na przetwory przygotowane przez mieszkańców Chmielowic.
Dżem z mirabelek
-mirabelki (żółte lub czerwone) umyć, przeciąć w poprzek, wyjąć pestki. -zasypać cukrem ( na 1 kg owoców 20 dkg cukru), zostawić na noc (żeby puściły sok) – następnego dnia zamieszać i gotować na małym ogniu – w razie potrzeby dodać cukru – gotowanie powtarzać z 2-3 razy po wystudzeniu – kiedy są już gęste, włożyć do wygotowanych słoików, obrócić nakrętką na dół do wystygnięcia – na końcu zagotować słoiki
| Konfitury z wiśni
– wiśnie przepłukać i wydrylować – zasypać cukrem ( na 1 kg owoców 20 dkg cukru) zostawić na noc (żeby puściły sok) – następnego dnia zamieszać i gotować na małym ogniu – w razie potrzeby dodać cukru – gotowanie powtarzać z 2-3 razy po wystudzeniu – można dodać trochę rumu – kiedy są już gęste, włożyć do wygotowanych słoików, obrócić nakrętką na dół do wystygnięcia – na końcu zagotować słoiki
|
Papryka marynowana – paprykę umyć, wydrążyć i podzielić na połówki – paprykę sparzyć (wrzucić do wrzątku i wyjąć) – przygotować marynatę: na 4 szklanki wody – 1 szklanka octu (przy occie 10% – 5 szklanek wody) – wkładamy paprykę do słoika (nie zapełniając go szczelnie) – na każdy słoik dajemy: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, ząbek czosnku – zalewamy marynatą. Na wierzch dajemy łyżkę oliwy. – słoiki gotujemy od 10 – 15 minut | Ogórki bez gotowania:
– 2 kg ogórków bez obierania pokroić w 1/2cm plastry – zasypać 4 łyżkami soli i zostawić na 2-3 godziny -odcedzić na durszlaku Zalewa: 1 i ½ szklanki octu 10% ½ kg cukru 4 łyżeczki papryki ostrej 8 łyżeczek w oleju 2 duże główki czosnku pokroić w plastry – zalewę zagotować -jeszcze wrzącą zalać ogórki w garnku – wymieszać, zostawić na 12 h aż dobrze ostygną – wkładać do słoików – nie gotować!
|
Śliwki w occie
1 kg śliwek węgierek (jędrnych, mało dojrzałych) 250 g cukru 175 ml octu 10% ¾ litra wody (750 ml) Kilka goździków, kawałek kory cynamonu Śliwki węgierki tradycyjne (podłużne, drobne) bez skazy i ogonków, umyte i osuszone ściereczką kilka razy nakłuwamy szpikulcem lub ostrym widelcem. Układamy obok siebie warstwami w garnku – najlepiej kamionkowym. Przygotowanie zalewy: – do wody dodajemy ocet, cukier, cynamon i goździki – dokładnie mieszając gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 3 minut. – tą gorącą zalewą zalewamy śliwki (tak by były całkiem przykryte) – garnek nakrywamy szczelną przykrywką i odstawiamy na 24 godziny – drugiego dna zlewamy zalewę do drugiego garnka pod pokrywką, doprowadzając do wrzenia i szybko wrzątkiem ponownie zalewamy śliwki przykrywając garnek – czynność tę powtarzamy przez 4 (minimum 3 ) dni. – piątego dnia zlewamy zalewę ,śliwki przekładamy do słoików, wkładając po 2 goździki i kawałku cynamonu ( z zalewy) – następnie już zimną zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 minut w bardzo gorącej wodzie, lecz nie dopuszczając do jej zagotowania – słoiki wyciągamy z garnka następnego dnia po wystygnięciu z wody. Najsmakowitsze są po minimum 2 miesiącach. Smacznego – warte włożonego trudu!
| Ogórki z curry:
2,5 kg ogórków 3 łyżki soli 2 szklanki cukru 1szklanka octu 10% 1,5 łyżeczki curry 5 cebul 1 łyżeczka gorczycy 1,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka zielonego kopru -ogórki obrać, pokroić na części -wyciąć nasiona, wymieszać wszystko razem – po 1,5 h dawać do słoików |
Pomidory z liściem selera
– do litrowego słoika najpierw wkładamy dwa liście selera, – potem dokładamy pomidory średniej wielkości – kiedy słoik jest już napełniony wsypujemy łyżeczkę soli, zalewamy zimną wodą – zakręcony słoik pasteryzujemy. | Gruszki w occie:
1 kilogram twardych gruszek 1 szklanka wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 kg cukru 4-5 goździki 1 łyżeczka płaska cynamonu – gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. – z pozostałych składników ugotować zalewę, – włożyć gruszki i gotować ok 10 min. – gruszki wkładać do wyparzonych słoików, – uzupełnić zalewą i zaraz zakręcić. – pasteryzować ok 15 min.
|
Mizeria z marchewką:
Składniki na 10 litrowych słoików
8 kg ogórków
5 średnich marchewek
1 kg cebuli
2 pęczki pietruszki ( nać)
2 główki czosnku, sól
Zalewa: 4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2-3 liście laurowe
1 szklanka oleju
Kminek, ziele angielskie (6-8 kulek)
Ogórki umyć, obrać, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać i posolić. Odstawić na godzinę.
Składniki zalewy zagotować. Mizerię włożyć do słoików. Zalać zalewą. Pasteryzować ok. 40 minut.
Ogórki – pikle:
Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1,5 łyżki soli
0,5 łyżeczki curry
3 cebule średnie
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować
2 szt ziela angielskiego
Pół liścia laurowego
Pół łyżeczki gorczycy
Włożyć wszystkie ww składniki bezpośrednio do słoika (ilość na mały słoik)
Małe ogórki, takie jak do kiszenia, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i pionowo ułożyć obok siebie w słoiku. Włożyć ww 3 przyprawy, zalać zalewą (letnią) prawie do pełna – ogórki powinny być przykryte.
Pasteryzować 5 minut – mają pozostać dość twarde
Koreczki z ogórków:
– 4 kg ogórków pokroić w kostkę
½ kg cebuli
4 papryki czerwone
Zalać 9 szklankami wody + 1 szklanka soli, odstawić na 2 godziny, potem wodę wylać.
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
Ziele angielskie, pieprz ziarna, liść laurowy – wszystko zagotować.
Sałatkę włożyć do słoików i gotować 5 minut
Powidła śliwkowe – samoobsługowe:
3 kg śliwek – najlepiej węgierek, 100 g cukru
Śliwki umyć, przebrać, usunąć pestki, zmielić malakserem używając tarki do krojenia ogórków. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki z wysokimi brzegami. Smażyć w piekarniku pierwszego dnia 2,5-3 godziny w temp. 120 – 130 st. C, uchylając na chwilę dwukrotnie drzwiczki w celu nadmiaru pary. Wyłączyć piekarnik, pozostawić do dnia następnego – niech powoli stygną. Drugiego dnia wymieszać śliwki łyżką, włączyć piekarnik na 130 st. C przez 3 godziny – nie ma już potrzeby uchylania piekarnika. Czynność powtarzamy następnego dnia, w sumi 3 lub 4 razy. Do ostatniego smażenia dodajemy cukier. Pasteryzować w słoiczkach ok. 10 minut. Dla aromatu można dodać goździki lub laskę cynamonu.
A na zachętę przed następnymi warsztatami podajemy przepis na dynię i zupę z cukinii
Przepis na pieczoną dynię z hokkaidą
Piekarnik nagrzej do 200°C. Umytą dynię wraz ze skórką, przekrój na pół,
łyżką usuń pestki, a następnie potnij na plastry grubości kciuka.
W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz z przeciśniętymi kilkoma ząbkami czosnku.
Plastry dyni nasmaruj marynatą, wyłóż na blachę i piecz około 30 minut.
Smacznego!
Zupa z cukinii
Przepis
1/4 garnka pokrojonych ziemniaków
2/4 garnka pokrojonych cukinii
3 pokrojone marchewki
3 duże ząbki czosnku
pieprz do smaku
Do garnka o pojemności 3 l wrzucić można wrzucić dwie bulionowe kostki (Knorr lub Winiary)
i gotować z ziemniakami i marchewką. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię i rozgnieciony czosnek. Gotować do momentu, aż cukinia stanie się szklista.
Na koniec gotowania dodać pieprz i startą gałkę muszkatołową.
Zmiksować wszystko blenderem. Można zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami zrobionymi z chleba lub bułki w piekarniku.
Smacznego!
Zupa krem z marchwi
- 500 g marchwi
- 1 duża cebula
- 100 g bułki tartej (wg uznania, może być mniej lub wcale)
- 80 g startego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 l wody lub rosołu
- Sól i pieprz
1/Obieramy marchew i kroimy ją na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę. Solimy i pieprzymy.
2/Dodajemy marchew i wszystko razem dusimy.
3/Dolewamy wodę lub rosół i gotujemy aż marchew będzie miękka.
4/Przestudzoną zupę miksujemy na krem. Ponownie gotujemy, na wolnym ogniu, i dodajemy bułkę tartą.
5/Zupę podajemy posypaną parmezanem. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
Muffinki cukiniowe
Składniki na 10 – 12 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml (pół szklanki) kwaśnej śmietany 12%
- świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 230 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek)
1/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kardamon, sól – wymieszać, przesiać i odłożyć.
2/W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier, śmietanę, sok i skórkę z cytryny. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką – krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
3/Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do wysokości foremki. Piec w temperaturze 170ºC przez ok. 25’ lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować.
Lukier cytrynowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- skórka świeżo otarta z 1 cytryny
- 3 – 4 łyżki soku z cytryny
Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć do gładkości grzbietem łyżki. W razie konieczności, jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać odrobinę soku, a jeśli zbyt rzadki dosypać pudru.
Zupa dwukolorowa z papryki:
Składniki:
Zupa żółta: 2-3 papryki białe lub żółte (lub mieszane), 1 mała marchewka
½-3/4 l wody lub bulionu
Zupa czerwona: 2-3 czerwone papryki, 1 pomidor lub 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 cebula
½-3/4 l wody lub bulionu
1/ Papryki pokroić w kawałki, marchewkę i cebulę w półplasterki, pomidor sparzyć i obrać ze skórki
2/Zagotować wodę lekko osoloną (lub bulion/kostkę warzywną) w dwóch garnkach
3/ Do jednego garnka wrzucić składniki na zupę żółtą, do drugiego – na zupę czerwoną
4/ Gotować do miękkości składników ( ok. 15 minut)
5/ Ostudzić
6/ Obie zupy osobno zmiksować, wlać ponownie do dwóch garnków, doprawić do smaku
7/ Zupy nalewamy jednocześnie na talerz, tak, aby pół talerza było czerwone, a pół żółte
8/ Można podawać jako osobne zupy, np. z grzankami zapiekanymi z serem
Krem z pieczonych buraków:
Składniki:
– Opakowanie ugotowanych buraków (lub ½ kg buraków surowych)
– 1 nieduża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 nieduże jabłko, ewentualnie sok z ½ cytryny, ¾-1 l wody/bulionu, ser do posypania (mozzarella, feta, ser typu bałkańskiego)
1/ Buraki kroimy w plastry
2/ Pieczemy w piekarniku (180 st.) przez ok. 15 minut. W przypadku buraków surowych piec trzeba ok. 1.5 h
3/ Pokrojoną w półplastry cebulę smażymy przez chwilę na maśle (lub oliwie), dodajemy upieczone buraki, pokrojone jabłko (obrane ze skórki), posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy
4/ Zalewamy częścią wody lub bulionu (resztę zostawiamy po zmiksowaniu) i gotujemy do miękkości składników (ok. 15 minut)
5/Studzimy, miksujemy, ponownie wlewamy do garnka – w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny
6/ na talerzu posypujemy serem, można dodać pestki dyni, słonecznika itp., ewentualnie łyżeczkę śmietany
Leczo z cukinii:
Składniki:
– 1-2 papryki białej, 1-2 papryki czerwonej, 1 papryka zielona; 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki; 2 pomidory (lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego); 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku; 1-2 cukinie- zioła do smaku (np. papryka słodka, trochę chili, zioła prowansalskie, tymianek itp.)
Sposób przyrządzania:
1/ pokrojone w półplastry lub kostkę marchewki i pietruszki gotujemy do miękkości
2/papryki kroimy w kawałki, cebulę w półplastry, czosnek siekamy (lub przeciskamy przez praskę), pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy
3/ Cukinie myjemy i (młode) kroimy ze skórką w półplasterki , a duże i starsze – obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona i kroimy w półplasterki lub kostkę
4/ Papryki, cebulę, czosnek smażymy przez chwilę (3-5 minut) na oliwie, przekładamy do garnka
5/ Cukinię także smażymy na tej samej patelni przez 2-3- minuty, przekładamy do garnka
6/ dodajemy pokrojone pomidory i odcedzone marchewki i pietruszki, dodajemy trochę wody (może być z gotowania warzyw)
7/ całość gotujemy jeszcze do miękkości wszystkich składników, doprawiamy ziołami
8/ Można dodać pokrojone (ugotowane lub usmażone) parówki, kiełbasę, piersi z kurczaka
Cukinie w ziołach prowansalskich:
Cukinię obrać ze skórki (młodą nie trzeba), przekroić na ćwiartki, wybrać nasiona. Pokroić w plasterki ok. 1 cm, włożyć na rozgrzany olej patelni, posypać ziołami prowansalskimi i smażyć, lekko rumieniąc. Odwracamy na drugą stronę i ponownie posypujemy ziołami i smażymy (przez kilka minut). Dobra jako jarzyna na ciepło do obiadu lub grilla.
Sos pomidorowy:
– kg pomidorów, 3 duże cebule, 3 duże ząbki czosnku, zioła wg uznania (bazylia, oregano), sól, pieprz mielony czarny, ok. 50 ml oliwy, ewentualnie ok. 1 łyżki cukru
1/ pomidory polać wrzątkiem, przepłukać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki
2/ cebulę pokrojona w kostkę podsmażyć na oliwie, gdy jest lekko zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i razem poddusić ok. 1 minuty
3/ do garnka z pomidorami przełożyć cebulę z czosnkiem, dodać zioła i przyprawy i gotować razem ok. 20 minut. (Kto nie lubi kawałków pomidorów można masę zblendować)
4/ Pasteryzować w słoikach ok. 10 minut
Placki z cukinii:
– 1 średnia cukinia (ok. 300 g), 1 średnia cebula, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 6-8 łyżek maki pszennej, 1 garść świeżego kopru, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól do smaku, oliwa lub olej do smażenia
1/ cukinię dokładnie umyć i osuszyć, odciąć końce, zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach
2/ przypruszyć solą i wymieszać, przełożyć na sito i pozostawić na 15-30 minut
3/ dokładnie odcisnąć sok
4/dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, koperek drobno pokrojony, jogurt, jajka
5/mieszając składniki dodać mąki, aby ciasto nie było zbyt luźne
6/ smażyć na gorącym oleju
Papryka z miodem:
– 3 kg papryki, liść laurowy, ziele angielskie
– 0,5 l octu, 2 l wody, 0,5 l miodu, 1 łyżka soli, 0,5, szklanki cukru– zalewę zagotować i ostudzić
1/ do słoika wkładać surową paprykę, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, dodać ostudzoną zalewę, 1 łyżkę oleju na wierzch.
2/ gotować 10 minut, wyjąć i przewrócić słoiki do góry dnem
Dżem z cukinii:
– 5 kg cukinii, bez ziarenek i skórek; 1,5 kg cukru; 2 lub 3 żelfiksy (w przeliczeniu na wagę); 3 galaretki pomarańczowe/cytrynowe; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 1 aromat pomarańczowy/cytrynowy
Cukinię pokroić w kostkę 1 cm., wrzucić do garnka i gotować, odparować trochę wody, wrzucić cukier i żelfiks, wymieszać, dodać galaretkę, zagotować, przełożyć do słoików i obrócić
Syrop z mięty:
– 25 gałązek mięty z patyczkami (kwiatki obciąć); 1 kg cukru, 1 l wody, 1 opakowanie kwasku cytrynowego (20-25 g)
Wszystko zagotować. Odstawić na dobę, odcedzić, zagotować , przełożyć do słoików, pasteryzować 10 minut
Pasta marchewkowa:
Składniki:
Marchew, por, ser żółty, majonez
Por kroimy w plasterki, dodajemy startą na drobnych oczkach marchew oraz ser żółty. Wszystko razem mieszamy doprawiamy do smaku wg uznania solą, pieprzem czarnym. Podawać na białym pieczywie, krakersach, grzankach.
Mielone z porami
Składniki: ½ kg mielonego, 2 duże cebule (200 g), 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżka stołowa masła, 1 por (100 g), 50 g koncentratu pomidorowego, 1/8 l bulionu, 1 łyżka stołowa musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, ¼ l kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania: cebulę podsmażyć, dodać mielone, kiedy będzie jasnobrązowe dodać pokrojonego pora, koncentrat, bulion, musztardę, doprawić do smaku. Dusić 15 minut, pod koniec dodać śmietanę. Podawać z ryżem lub makaronem.
Pierniki Moniki
1 kg mąki
5 jajek
1 masło
1 kg cukru pudru
mały miód (100-150 ml)
1 przyprawa do piernika
Lukier
1 białko jajka, 0,5 kg cukru pudru
sok z cytryny (łyżeczka)
Wszystkie produkty na ciasto łączymy ze sobą, wałkujemy, wykrawamy foremkami dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pierniczki przez ok. 10 minut.
Lukier: mieszamy białko z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder.
Miodownik staropolski:
200 g miodu naturalnego, 1/2 kostki masła lub margaryny, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 czubate łyżki mąki (tortowej), 2 płaskie łyżeczki sody jadalnej (rozpuszczone w letnim mleku), 100 g posiekanych orzechów
Utrzeć miękkie masło + cukier+ żółtka na pulchną masę. Dodawać powoli miód dalej ucierać aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Wsypujemy mąkę na zmianę wlewając letnie mleko z sodą. Miksujemy dalej do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy pianę z ubitych białek delikatnie stopniowo mieszając drewnianą łyżką oraz połowę posiekanych orzechów.
Wlewamy ciasto do natłuszczonej foremki, wierzch posypujemy drugą częścią orzechów. Piec w piekarniku ok. 60 min. w temp. 180 st.
Od razu pulchny – długo utrzymuje świeżość pod przykryciem.
Zamiast orzechów można do ciasta wmieszać suszone bakalie, np. rodzynki lub pokrojone śliwki lub figi albo przełożyć powidłami lub gęstym dżemem posypując tylko wierz orzechami lub skropić rozpuszczoną czekoladą (deserową lub gorzką)
Piernik ucierany wg przepisu p.Sylwii Jirgen (KGW Ochodze)
Składniki:
1 szkl.śmietany , 1 szkl.miodu,1 szkl.cukru ,3szkl.mąki.3łyżki oleju , 1 łyżka sody oczyszczonej , 3 jajka i przyprawa do pierników
Wykonanie :
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodawać kolejno miód, olej i mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Na końcu dodać śmietanę i całość dobrze wymieszać. Piec w temp.180 st.C ok 40 min.Po upieczeniu można pokryć polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi .