Burak-cukinia-papryka: kolejne warsztaty kulinarne
22 września 2016 r. w Szkole Podstawowej w Chmielowicach odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie-kulinarnie”, realizowanego w ramach grantu „Działaj Lokalnie”. Tym razem poznawaliśmy przepisy na potrawy z buraka, cukinii, papryki, marchwi i selera. Wśród degustowanych potraw były 3 zupy (dwukolorowa z papryki, marchewkowa, krem z pieczonego buraka), leczo z cukinii (wegetariańskie i z białą kiełbasa), placuszki z cukinii, cukinie w ziołach prowansalskich, pasztet z selera, buraczki z czosnkiem, surówka z buraków, pasta z marchwi, selera i jabłka, papryka w miodzie, papryka ala kawior, dżem z cukinii, muffinki z cukinii, ciasto marchewkowe oraz sok z mięty. Wszystkie potrawy były nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Przepisy na te i inne potrawy z warzyw znajdują się na naszej stronie internetowej, w zakładce „Kulturalnie-kulinarnie” – przepisy.
Już dziś zapraszamy na kolejne spotkanie warsztatowe – 29 października 2016 r. Będziemy degustować potrawy z ziemniaków, dyni i jabłek.