W dniu 8 października 2016 r. na boisku LKS-u odbył się I Chmielowicki Festiwal Smaków, organizowany w ramach naszego projektu „Kulturalnie – kulinarnie” w programie „Działaj lokalnie” realizowanego przez Partnerstwo Borów Niemodlińskich. W Festiwalu wzięli udział mieszkańcy Chmielowic, Dziekaństwa i Żerkowic, którzy przygotowali potrawy konkursowe, będące podstawą przygotowywanej przez nas chmielowickiej książki kucharskiej. Jak zwykle, biesiadzie towarzyszyły dodatkowe imprezy, w tym między innymi: warsztaty dekoracji i nakrywania do stołu, przygotowywane przez nauczycieli Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu (wielkie podziękowania dla p. Dyrektor Bożeny Czapskiej – Czoch!) oraz warsztaty „Fizyka i matematyka w kuchni”, przygotowywane przez p. Krystynę Raczkowską – Tomczak i p. Aleksandrę Opaskę z Centrum Nauk Przyrodniczych w Opolu. Swoje obozowisko rozłożyli też chmielowiccy rycerze, którzy na zakończenie przygotowali spektakl teatru ognia. Można było także zakupić miody z naszej Pasieki Chmielowice.

W trakcie festynu, oprócz głównego konkursu potraw, odbyły się też konkursy zdobienia muffinek (dla dzieci przedszkolnych), robienia kanapek (dla dzieci z klas I – III) oraz robienia rodzinnych sałatek). Na wszystkich laureatów czekały nagrody.

W konkursie głównym zgłoszono 59 potraw (choć w rzeczywistości było ich więcej, bo niektóre potrawy składały się z różnych zestawów produktów). Jury, w składzie: p. Bożena Czapska – Czoch (dyrektor szkoły gastronomicznej), p. Wanda Skrzipczyk (z Wawelna) i p. Marek Bryja (z Żerkowic) nagrodę główną przyznało potrawie: mielone z porami (podawane z makaronem), przygotowaną przez Apolonię Paciorek, Irenę Morzyk i Wandę Bartkowiak. Nagrodę publiczności zdobyły gołąbki bez zawijania, autorstwa p. Zofii Sykulskiej. Oprócz tego nagrodzono takie potrawy, jak: cimaskraut, kanapeczki z pastą marchewkową, ciasta (budyniowe, z kaszą manną), przetwory (śliwki w occie, pikle). Wszystkie przygotowane dania były przepyszne i za wszystkie ich autorom serdecznie dziękujemy!

Nagrodę główną, w postaci kolacji w restauracji „Starka” ufundował p. Krzysztof Cebula, właściciel restauracji, mieszkaniec Chmielowic.

Nagrodę publiczności ufundował Pub Chmielowy, któremu bardzo dziękujemy za aktywne włączenie się w nasz Festiwal oraz pokrzepianie nas swoim jadłem i napojem w ten chłodny czas!

Wśród gości, którzy odwiedzili nas festyn byli m. in. Wójt Gminy Komprachcice, p. Leonard Pietruszka, p. Jadwiga Wójciak – Prezes Partnerstwa Borów Niemodlińskich i p. Daniel Podobiński (członek Zarządu PBN).

Składamy także serdeczne podziękowania p. Edwardowi Odeldze za pomoc w zorganizowaniu namiotów, zapewnienia drewna na ognisko i do koksowników, a także wszystkim, którzy pomagali przy rozkładaniu/składaniu namiotów oraz ustawianiu stołów.

Przepisy prezentowanych potraw będą zamieszczone w przygotowywanej książce kucharskiej.