Pierwsze warsztaty kulinarne już za nami
18 sierpnia 2016 r. w sali Remizy OSP w Chmielowicach odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne w ramach projektu „Kulturalnie – kulinarnie”, realizowanego przez nasze Towarzystwo w ramach programu „Działaj lokalnie”. Warsztaty, pokazujące dziedzictwo kulinarne Chmielowic, poświęcone były przetworom. Niegdyś w każdym domu robiono kilkadziesiąt słoików różnych przetworów, praktycznie z wszystkiego. Dziś wolimy kupować gotowe przetwory w sklepie. Mimo tego spróbowaliśmy ustalić, jak z tą tradycją robienia przetworów jest w chmielowickich domach. I okazało się, że jest całkiem nieźle. Świadczy o tym dość spore zainteresowanie ze strony Chmielowiczan, jak i ilość zaprezentowanych przepisów. Część z nich była demonstrowana „na żywo”, część degustowaliśmy, zapoznając się ze sposobem przyrządzania. Jak na tę porę roku przystało – na naszym warsztatowym stole królowały ogórki. Mieliśmy okazję spróbować ogórków z curry, z musztardą, bez gotowania, po żydowsku, tradycyjnych, pikli. Oprócz tego zapoznaliśmy się z różnymi sposobami przygotowania papryki, pomidorów (z selerem), śliwek i gruszek w occie, dyni i cukinii. Nie brakło też dżemów (z mirabelek) i konfitur z wiśni (bez żel-fixu), no i nalewek. Spotkanie było bardzo owocne, wszystkie proponowane przetwory naprawdę pyszne, była też okazja do wymiany doświadczeń, pytań i opowieści. A wszystko to przy kawie i placku ze śliwkami.
Już dziś zapraszamy na następne warsztaty, które odbędą się 22.09. Ich bohaterami będą: marchew, buraki, cukinia. Czekamy na Was i na Wasze przepisy!
Wybrane przepisy z dzisiejszych warsztatów w zakładce „Kulturalnie-kulinarnie”.